Hvalpe på vej
Hvordan finder jeg ud af det og hvordan skal jeg forholde mig til perioden inden fødslen? Hvordan foregår fødslen normalt og er der ofte problemer?
Kære Tove
Hvis din tæve er blevet drægtig kan man se det på en ultralydsscanning, præcis som ved mennesker. Det er normalt tydeligt at se fostrene i livmoderen fra de er 3 uger gamle. En hund er drægtig i ca 63 dage. Du behøver ikke tage særlige hensyn til hende til at begynde med, men hvis hun bliver besværet sidst i drægtigheden, skal du selvfølgeligt passe lidt på hende.
Du bør skifte til hvalpefoder de sidste 3 uger af drægtigheden. I den periode vokser hvalpene meget og skal bruge ekstra næringsstoffer til væksten - det fås bedst gennem hvalpefoderet. Så længe tæven producerer mælk til hvalpene efter fødslen, skal hun fortsætte på hvalpefoder.
Fødslen foregår oftest uden problemer. Den består af en indledende opblokningsperiode, hvor fødselsvejen udvides af fosterhinderne, der presser på. Opblokningsperioden varierer meget i længde fra 4 til 12 timer. I denne fase vil tæven ofte være urolig, hun vandrer måske rundt og kan ikke finde hvile, hun vil puste og måske ryste. Nogle tæver vil ikke spise når fødslen starter, andre kaster op. Sidst i opblokningsfasen kommer fosterhinderne fra den første hvalp måske til syne ved skedeåbningen som en mørk boble. Oftest vil fosterhinderne briste i forbindelse med en ve eller tæven slikker hul på den. Fostervandet er ofte mørkt, grønt og lidt slimet. Det fungerer som smørelse og gør fødslen nemmere.
Efter opblokningsperioden begynder den egentlige uddrivningsfase, hvor tæven får presseveer og føder hvalpene. Presse fasen varer for hver hvalp fra få minutter til en halv time. Der kan godt opstå pauser i fødslen, men der bør som hovedregel ikke være mere end 4 timer mellem hver hvalp. Er der pauser i fødslen, vil tæven normalt være rolig og tage sig af de nyfødte hvalpe indtil næste hvalp kommer.
Hvis tæven presser i mere end en halv time, uden der fødes en hvalp, kan der være opstået et problem. I det tilfælde skal du kontakte din dyrlæge, der så kan vejlede dig om det videre forløb. Se også patienthistorien om Choux.
Når hvalpen er født, vil tæven normalt slikke hvalpen ren for fosterhinderne og æde resterne af fosterhinder og moderkage. Hvis du synes, hun er for længe om det, kan du hjælpe og frigøre hvalpens hoved, så den kan få luft - men de fleste tæver klarer det rigtig fint uden hjælp.
Når den sidste hvalp er født ophører presseveerne og tæven vil falde til ro med hvalpene. Hun vil slikke dem og de vil begynde at søge efter dievorterne for at få deres første tår mælk. Du kan glæde dig - det er en kæmpe oplevelse at overvære en fødslen og se hvordan naturen tager over og klarer "ærterne".
Med venlig hilsen og held og lykke
Dyrlæge Jens Christian Kudahl
Højbjerg Dyreklinik.