TBE

Kære Dyrlægebrevkasse

Der har været så meget snak om en ny farlig sygdom, der smitter via skovflåter, det var vist en slags hjernebetændelse. Jeg går meget i skoven med min hund og den har af og til fået flåter, men nu tør jeg jo næsten ikke lufte Buller i skoven længere. Skal jeg være bekymret for sygdommen?

Med venlig hilsen
Den bekymrede hundeejer.

Kære bekymrede hundeejer.

Jeg kan godt forstå, du er bekymret på baggrund af den omtale, der har været i medierne om sygdommen TBE (Tick Borne Encephalitis), der var mistænkt for at have gjort flere østjyske hunde alvorligt syge.

Der er ingen tvivl om at de omtalte hunde har været syge, spørgsmålet er bare om de har været syge af TBE.

Hvad er TBE? 

TBE er en virussygdom, der smitter via skovflåter. Sygdommen kan have et meget alvorligt forløb, hvor hunden udvikler hjernebetændelse, der kan føre til lammelser, kramper og desværre også dødsfald.

Da der er tale om en virusinfektion, har vi ingen mulighed for at behandle selve infektionen, vi kan kun forsøge at behandle følgevirkningerne ved den.

Vi ved at TBE forekommer på Bornholm og i Nordsjælland men mangler et komplet billede af udbredelsen i resten af landet.

Smitten findes udbredt i det centrale og østlige Europa.

Det tyder på, at hunde ikke er særligt modtagelige over TBE

For menneskers vedkommende regner Statens Serum Institut med at 1 ud af 600 flåtbid vil smitte med TBE i områder med udbredt forekomst af TBE. Vi ved ikke hvor nemt hunde bliver smittet, men noget kunne tyde på, at hunde ikke er særligt modtagelige for smitten.

Når man tænker på, hvor mange hunde, der har deres daglige gang i områder med TBE over hele Europa, er der relativt få beskrevne tilfælde af sygdommen i litteraturen. Det kan selvfølgeligt skyldes at de europæiske dyrlæger som helhed overser sygdommen, men det tvivler jeg nu på.

Sådan stilles diagnosen

Hvis en hund udviser symptomer, der giver mistanke om TBE, vil vi i Danmark typisk tage en blodprøve og undersøge om hunden har dannet antistoffer mod TBE. Det er en meget følsom test, så hvis hunden ikke har dannet antistoffer, kan TBE udelukkes. Har hunden dannet antistoffer, kan man derimod ikke med sikkerhed sige at der er tale om TBE.

Problemet er, at testen er så følsom, at den reagerer på antistoffer mod mange forskellige virus, der ligner TBE-viruset. En endelig diagnosen kan da opnås, hvis TBE-virus påvises i hundens rygmarvsvæske.

Ikke mange TBE tilfælde i Danmark

Ifølge Professor i neurologi på KU Life (Landbohøjskolen) Mette Berendt har der ultimo oktober 2011 ikke været et sikkert bekræftet tilfælde af TBE hos hunde i Danmark. Hun har desuden været med til lave en
undersøgelse hvor 125 raske hunde fra hele landet blev undersøgt for antistoffer mod TBE i blodet. 38 af disse hunde havde antistoffer i blodet mod TBE eller et virus, der ligner TBE, men ved en mere præcis undersøgelse viste det sig, at kun 6 hunde reelt havde dannet antistoffer mod TBE - 5 af disse hunde boede på Bornholm og den sidste kom der jævnligt.

Hunde kan altså blive smittet med TBE og der findes andre sygdomme som hundene kan blive smittet med via flåter, så der kan være god grund til at beskytte hunden mod skovflåter. Jeg mener dog frygten for TBE i Østjylland er stærkt overdreven - beskyt hunden mod skovflåter (din dyrlæge kan vejlede dig i den retning) men tag den endeligt med i skoven.

Med venlig hilsen

Dyrlæge Jens Christian Kudahl